Komplex kismedencei Rehabilitációs Program

 

Szülés után a sportra való felkészülésedre és kismedence panaszaid megszüntetésére, műtét nélkül

Személyedre szabott kezelés, rehabilitáció
orvosi műszerekkel végzett mérésekre alapozva

A szülési sérülések utáni panaszok megelőzhetők, kezelhetők

Terhességben a hasfal megnyúlása miatt szülés után hasunkat speciálisan tornáztatjuk. Viszont a sokszor rejtett szülési kismedence-sérülések okozta, az általános intim területi torna mellett megmaradó fájdalmakat, lazaságot könnyebben elfogadjuk. A későbbi panaszoktól, inkontinenciától félve vagy kerüljük a megterhelő helyzeteket, vagy sokszor nem megfelelő felkészüléssel vágunk bele a sportba.

Sajnos még mindig sok nő gondolja, hogy ezeken a problémákon nem lehet változtatni, ezért életviteli megszorításokkal, fájdalommal, vizelet, széklet, széltartási problémával, megromlott intim kapcsolattal élik mindennapjaikat!

Pedig van Számodra is megoldás!

A kismedence rehabilitációs program keretében műtéti beavatkozás nélkül, orvosi mérésekre alapozva, szakértői segítséggel oldhatják meg a problémáidat.

Személyedre szabottan, az aktuális állapotodat komplexen kivizsgálva, annak megfelelően összeállított rehabilitációra lehet szükséged, ahol az elromlott működés javítása és a a helyes működés begyakoroltatása mellett az izomerőt és -kitartást is fokozni tudod.

A rehabilitációs program legalább 4 alkalomból áll, heti 2x, tehát összesen 2 hétig tart. Szükséges lehet hosszabb programra, aminek a 5-8. alkalma heti 1x történik, így összesen 6 hét. A program hossza a rehabilitáció előtti kivizsgálásod eredményétől, előrehaladásodtól és személyes igényeidtől függ.

A kezelés lépései:

1. lépés

Speciális műszeres vizsgálatok

Olyan különleges műszereket használunk, amelyek leghatékonyabban derítik fel a kismedencei problémák, a sérülések és hibás működés gyökerét.

2. lépés

Szakértői kiértékelés

Szakértőnk az így kapott adatok alapján lényegesen pontosabban meghatározza a kismedencei panaszok okát, a javítani való eltéréseket és a helyes működéshez szükséges további teendőket.

3. lépés

Kismedencei Rehabilitációs Program

A vizsgálat során kapott eredmények alapján kidolgozzuk a egyéni rehabilitációs programot: segítünk a sérülés okozta hibás működés kijavításában, a helyes működés megtanulásában, begyakorlásában és a megfelelő működés és izomerő megerősítésében.

Miért  lehet Számodra ideális megoldás a kismedence rehabilitációs program?

Egyedülálló módon többféle műszeres méréssel végzett eredményekre alapozva tervezzük meg, és követjük a rehabilitációs kezeléseidet.

Kismedencei problémákra szakosodott orvosi és tréneri csapat kíséri végig a rehabilitációs programodat.

Személyedre szabott kezelést kapsz, és a rehabilitóció során is követjük a működés javulásával az előrehaladásodat, hiszen minden szervezet, probléma máshogy reagál.

Természetes módon javítja a kismedencei működést, az erőt és a kitartást, szünteti meg a panaszaidat, műtéti beavatkozás nélkül.

Hol és hogyan történik az orvosi vizsgálat?

A konzultáció és a vizsgálat kb. 20-30 percig tart.

  1. A panaszaid kikérdezését követően nőgyógyászati pozícióban ujjal, majd hüvelyi feltárásból, kamerával, vagy esetleg végbél felőli megtekintéssel vizsgál meg az orvos.
  2. A kismedencei sérüléseid és egyéb problémáid kiszűrésére a gát, a hüvely vagy a végbél felől végzett ultrahang vizsgálat következik.
  3. Ez után a komplex kivizsgáláskor az izomaktivitás mérése következik általában ülő helyzetben a hasfalra, hüvelybe vagy a végbélbe helyezett elektromos mérő szondákon, tappancsokon keresztül  különböző helyzetekben (nyomás, szorítás, lazítás, köhögés, stb.).
  4. A vizsgálatot követően beszéljük át a talált problémáidat, hogy hogyan kapcsolódnak ezek panaszaidhoz, és esetlegesen szükséges további vizsgálatokat, egyéni állapotodra, problémádra szabott kezelést is javaslunk.

Gyakran feltett kérdések tőletek

Milyen panaszok, betegségek esetén javasolt ez a fajta vizsgálat?

Mivel a vizsgálat többféle (nőgyógyászati vagy végbél, ultrahang, EMG biofeedback) vizsgálatot is tartalmaz, ezért többféle probléma kivizsgálására is alkalmas. Kismedencei fájdalmak, görcsök, nehezített székelés és vizelés, szülés utáni hüvelyproblémák, kismedencei sérülések, vizelet- és széklettartási nehézségek felderítésére és a megfelelő kezelési program összeállítására javasoljuk a vizsgálatot.

Hol található az Egészségközpont?

Egészségközpontunk Budapesten, a budai Mammut üzletközponttól pár perc sétára, a Lövőház utca 24.-ben található. Bővebben ide kattintva tájékozódhatsz.

Hogyan tudok időpontot foglalni?

Időpontot online ide kattintva, vagy munkaidőben telefonon, a +36308680244-es telefonszámon foglalhatsz.

Az időpont foglaláskor mire kell figyelnem, mikor nem vagyok vizsgálható?

A mérés és az első két hét rehabilitációs program a menstruációs időszakon kívül kell essen! A rehabilitációs program első két hétnek lehetőleg megszakítások nélkül kell lezajlania, az első 4 alkalom megszakítás nélkül 2 hét, heti 2x, majd a következő 4 alkalom heti 1x. A szükséges rehabilitációs alkalmak száma (elég-e a négy alkalom) a mérés vagy a rehabilitáció során dől el, leginkább a problémáid és a haladásod függvénye. Rugalmas anyagú nadrágot, szoknyát hozz az ülő helyzetben történő izomaktivitás méréséhez és a rehabilitációhoz!

Hogyan történik az orvosi vizsgálat?

A vizsgálat több részből áll. A megbeszélést követően a kismedencei vizsgálat háton fekvő, lábakat a lábtartón széttárva,nőgyógyászati pozícióban következik, azaz a megtekintés, majd az ujjal, feltáróval, ultrahanggal való vizsgálat. A kismedencei izmok aktivitását vizsgáló módszer, az EMG biofeedback vizsgálat vagy (ritkán) ugyanígy fekve, vagy (inkább) széken ülő helyzetben történik a vékony hüvelyi és hasi elektróda felhelyezését követően. Ezt követően megbeszéljük a talált problémáidat és ezek megoldásait.
További vizsgálati igény (proktológia, urológia, gasztroenterológia, belgyógyászat, további képalkotó és laborvizsgálatok) esetén egyértelmű javaslattal állunk elő neked.

Miben más ez, mint egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálat?

A kismedencei panaszokat okozó eltéréseket sokszor nem vagy csak részben okozzák nőgyógyászati betegségek, sokszor igen összetettek, a hagyományos nőgyógyászati vizsgálat ezeket nem fedi fel, de nem is vizsgálja.
Ezért a hagyományos nőgyógyászati vizsgálaton túl a kismedencei szervek, izmok, nem csak nőgyógyászati problémák eltéréseit kereső digitális ultrahangvizsgálat, majd komplex kivizsgálás esetén a kismedencei és hasi izmok aktivitását különböző helyzetekben jelző elektromos szenzorokkal működő EMG biofeedback vizsgálatot is végzünk.

Mivel készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat menses idején nem lehetséges, ezzel számolj a bejelentkezéskor előre!

Érdemes előre felkészülnöd a panaszokkal, elvárásaiddal, nőgyógyászati és más egészségügyi előzményekkel kapcsolatos dolgokról: panaszok milyenek, mikor, meddig, hogyan jelentkeznek, utolsó menses, szülések, műtétek, egyéb panaszok, betegségek, gyógyszerszedés, étkezési, vizelési és székelési problémák.

Mit és mivel vizsgál az orvos?

A kismedencei panaszokat okozó eltérések sokszor igen összetettek, a nőgyógyászati problémákon túl kismedencei sérülések, süllyedések rossz reflexek, ételallergia, intolerancia,és még sok más minden együttes hatására alakulhatnak ki.
Ezért a hagyományos nőgyógyászati vizsgálaton (megtekintés, ujjal való vizsgálat, eszközös feltárás és vizsgálat) túl a kismedencei szervek, izmok eltéréseit kereső digitális ultrahangvizsgálat, majd a kismedencei és hasi izmok aktivitását különböző helyzetekben jelző elektromos szenzorokkal működő EMG biofeedback vizsgálat történik.

Hogyan, milyen kezelési módszerrel segít a kismedenei rehabilitációs program?

A kismedencei panaszok jó része kapcsolódik a kismedencei és törzsizmok nem megfelelő működéséhez. Ezek az izmok viszont jórészt rejtetten, láthatatlanul, nehezen érezhetően működnek. Ezért a rehabilitációs program alapját a kivizsgálás alapján személyre szabott kismedencei biofeedback tréninggel segített gyógytorna adja. A tréning során általában ülő helyzetben a hasfalra, hüvelybe vagy a végbélbe helyezett elektromos mérő szondák, tappancsok segítségével követjük az izomzat működését. Az izomaktivitás mérésének eredményét, azaz a teljesítményedet, ügyességedet a tréner által kért gyakorlatok közben a képernyőn követheted. Ezért az addig nem jól érzékelhető, nem látható izommozgások, a kitartás, a helytelen reflexek és nem megfelelő működés a képernyőn láthatóvá válik. Ennek és a tréner segítségével a rehabilitációs program során sokkal könnyebben tudod a láthatóvá tett hibás működést javítva a megfelelő működést, izomerőt, feszülést, kitartást betanulni, gyakorolni és megtartani. A rehabilitációs program ezeken túl például diétás, más fizioterápiás, gyógyszeres vagy akár műtéti javaslatokat is tartalmazhat.

Mikor javasolt a rehabilitációs program elvégzése?

A kismedencei rehabilitációs program leginkább szülés után, jóindulatú kismedencebetegségek (szülési sérülések, inkontinencia, süllyedés, kismedencei fájdalom, görcsösség) esetén javasolt a vizsgálatkor találtak figyelembevételével. A nemzetközi vizsgálatok folyamatosan bővítik a rehabilitáció javaslatait, vizelési- és székelési nehézség esetén, kismedencei, nőgyógyászati, urológiai és sebészeti műtétek előtt és azokat követően.

Ki végzi a vizsgálatot?

Szakértőnk

dr.-Pacsa-Szilvia-nogyogyasz-kismedence-betegsegek-szakorvosa

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Személyes célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz és az egészséges élet megtartásához segítsem.
Folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni, hiszen az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése.
Ehhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is felhasználom. Mindig személyesen is meggyőződtem az általam használt, tudományosan bizonyított módszerek hatékonyságában.

Közel 10 évvel ezelőtt fordultam a kismedence-betegségek (inkontinencia, süllyedés, kismedencei fájdalom) felé, jelentős tapasztalatot szereztem kismedencei problémával hozzám fordulók kivizsgálásában, ellátásában és gyógyításában. Rendelésem fókuszában a kismedencei betegségek kezelése, a női egészség visszaszerzése és megőrzése áll.
A kismedencei rehabilitációban, az inkontinencia kivizsgálásában és kezelésében a legfejlettebb technológiákat alkalmazom, amelyekkel valóban tartós eredményeket érhetünk el.

Rendelésemen a panaszok hátterének részletes felderítését követően mindenki egyénre szabott kezelési tervet kap, amely diétás, fizioterápiás, gyógyszeres vagy akár műtéti javaslatokat is tartalmaz.

A Magyar Nőgyógyász Társaság, a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság, az IUGA (International Urogynecological Association) és az EUGA (European Urogynaecological Association) tagja vagyok.

Anya lettél nemrég? Üdv a csodák világában! Egy új élethelyzet rengeteg örömmel és kihívással!

Ha eljutottál már oda, hogy gyermeked és magad érdekében visszatérnél a sporthoz, de úgy érzed, hogy valami elromlott, a tested még nem áll készen sem a hétköznapi, sem a fokozott terhelésre a szülés után, ez teljesen normális. Fájdalmad van az alhasi tájon, csak bizonytalanul tudod a vizeletet- és a székletet visszatartani. Hiába telik az idő, nem úgy működsz, mint korábban. Nem vágysz úgy a szexuális együttlétre, mint régebben, és az együttlét most nem élvezetet okoz, hanem fájdalmat.

Mindezek hatására csorbult az én-képed, hangyányira zsugorodott az önbizalmad, aggódsz az egészségedért, a házasságod épségéért, a gyereked érzelmi biztonságáért, az egész jövődért. Ha van is kivel beszélni róla, mások szinte csak legyintenek rá, hiszen szerintük ez a megszokott.

Pedig van megoldás!

Kinek tudunk segíteni?

kismedence fájdalom

Szülés utáni panaszaid lettek

A kismedencei izmok és idegek hüvelyi szüléskor gyakran sérülnek. A sérülés hatására egyrészt izomgyengeség okozta fokozódó lazaság, másrészt túlfeszülés okozta görcsösség miatt a későbbiekben fájdalom, székelési, vizelési, mozgási, tartási és szexuális problémák alakulhatnak ki. Ez gyakran megnehezíti, lehetetenné teszi a sportolást, hiszen a nem megfelelő felkészüléssel erőltetett sport akár az első alkalmak hatására elviselhetetlenné teheti a panaszaidat.

felkészülés a sportra

Biztonságban kezdenéd a sportot, de tanácstalan vagy

A szülési sérülések gyakran csak a szülés után évekkel kezdenek fokozódó panaszokat okozni. Viszont a szülés után személyre szabott rehabilitáció és felkészülés nélkül, a rosszkor, rosszul elkezdett sportolás és erőltetés a rejtett kismedencei problémák romlását okozzák. Ez a panaszok kialakulása mellett a sérülések (szakadás, hegesedés, tágulat), a fájdalom, az életminőség hosszútávú romlásával járnak.

futás

Visszatérnél a sportba

A sokszor rejtett szülési sérülések okozta működési problémák javítása ugyanúgy személyre szabott rehabilitációt igényelnek, mint bármely más (sport)sérülés. Szülészed, nőgyógyászod nem biztos, hogy nagy tapasztalatot szerzett a sérülések többek között a legmodernebb digitális ultrahang és EMG készülékkel végzett komplex (a kismedencei izmok, idegek, reflexek és mozgások) kivizsgálásában és a személyes problémájára szabott rehabilitációs terv megtervezésében. Az egyen-megoldásokkal a rehabilitációd alatti teljesítményváltozásodat sem tudja az elért adatokkal követni. Ezek miatt specializált szakorvosra és trénerre lehet szüksége.

Hogyan tudunk segíteni a szülés utáni panaszaidon?

Szülés utáni panaszokat okozó, és még rejtőző problémákra többféle műszeres mérést tartalmazó komplex kismedencei vizsgálati csomagot és ez alapján személyre szabott rehabilitációs folyamatot fejlesztettük ki. Ezek közül a kismedencei biofeedback (biofídbek)  rehabilitációs tréning program feladata, hogy visszaszerezd a kontrollt az érzeteid és az izomzatod felett azáltal, hogy tudatosítja, kijavítja a kismedencei és a záróizmaid helytelen működését, érzeteit, és a helyes működést begyakoroltatva növeli az izmok kitartását és erejét.

Mind az izom alulműködés (lazaság), mind a túlműködés (feszesség) együttes előfordulása esetén is, mind a nem megfelelő működés (pl. székelési nehézség, rossz érzékelés) esetén nagy segítség abban, hogy a megfelelő működés akár korábbi sérülés esetén is helyreálljon.

Válassz a lehetőségeink közül!

Mi várható, ha részt veszel a személyedre szabott Kismedencei Rehabilitációs Programban?

4 érv mellette

 1. Pontosan tudni fogod, ha problémával állsz szemben, annak mi a kezelési módja, és hogy mikor, hogyan, mennyire tudsz elkezdeni sportolni.
 2. A kivizsgálás alapján személyre szabott rehabilitációval hatékonyan fel tudsz készülni a sportra.
 3. Jelentősen enyhülni fognak vagy akár meg is szűnhetnek a (sporttal kapcsolatos) kismedencei panaszaid.
 4. Akár műtéti beavatkozás nélkül, természetesen úton tudsz gyógyulni.

Mi történik, ha nem alkalmazod:

 • A rejtett kismedencei sérülések is előbb-utóbb valószínűleg panaszokat okoznak majd.
 • A kezdeti lelkesedés után életminőséged és sportolási képességed romlani fog, idővel fel fogsz hagyni vele.
 • Az erőltetett, felkészülés nélküli sport hatására az állapotromlás és a további szövődmény a későbbiekben nagy valószínűséggel csak műtéttel lesz kezelhető.
 • Lemondasz mindarról a jóról, amit egy szabadon megélt sport adhat.
 • Az előzetes kivizsgálás nélkül elkezdett, nem személyre szabott kismedencei torna a hibás működés erőltetése által könnyen előhozza, rontja a panaszaidat.

A terhelhetőség csökkenése, a megerőltetéstől való kímélet átmenetileg a szülés természetes velejárója lehet, azonban nem természetes, és nem is szükségszerű, hogy ez az állapot lassan romolva az egész életedet végigkísérje!
Szerezd vissza a helyes működésből, kitartásból és erőből adódó terhelhetőségedet komplex kismedencei kivizsgálásodat követő személyre szabott rehabilitációval!